Zes takeaways vanaf Total Talent Summit 2023
Wat werd er zoal besproken aan de rondetafels op de tweede Total Talent Summit? Want daar gebeurde het: de uitwisseling en de discussie tussen managers HR, recruitment en inhuur, plus de nodige experts. Zes conclusies uit de samenvattingen van de tafelvoorzitters.
Zet zo’n 100 managers HR, recruitment en inhuur plus de nodige experts een dag bij elkaar, en je krijgt een karrevracht aan verhalen, ervaringen, meningen en visies over de arbeidsmarkt en hoe daar – vanuit verschillende perspectief – mee om te gaan. Dat was dan ook precies het doel en de uitkomst van de tweede Total Talent Summit, het event dat ZiPconomy samen met Werf& en NextConomy en ToTalent organiseerden.
Natuurlijk was de inleiding van Mathijs Bouman nuttig (“Elke arbeidsmarktspecialist moet nu ook specialist baanvernietiger worden”) en ook de les van Steven van Belleghem over een gewenste houding van recruiters naar kandidaten: zorg dat je altijd in de buurt bent, wees niet opdringerig, voeg waarde toe en zorg voor de juiste timing. Ja, de interviews met Arriette Kat, ING (lees ook hier) Jan-Willem Weijers (nu onder andere Alliander, lees hier), en met Caroline Wiemer (Rijksoverheid, ook te gast in dit webinar) en Mark van Assema gaven een interessant inzicht in de praktijk. Maar uiteindelijk gebeurde het aan tafel: de uitwisseling, de discussie, de conclusies. Een selectie daarom van de samenvattingen die een aantal ‘tafelvoorzitters’ konden maken na hun rondetafelgesprekken.
1. Alles draait om inspelen op veranderingen
De strategie rond talent acquisition, zowel vast als flex, lijkt bij grotere organisaties vaak wel al op orde. De technologie om die ook uit te voeren is ook aanwezig. Maar, zo concludeerde Mitchell de Bos – Head of Business Development bij Malt, aan ’zijn tafel’: waar het (meer) om draait is in hoeverre organisatie snel kunnen inspelen op veranderingen.
2. Data delen onvermijdelijk?
De waarde van data, in combinatie met HR Tech oplossingen als een VMS en vanzelfsprekend AI, is enorm. Daarover geen discussie. Maar, zo vertelde Patrick Tiessen van Nétive, dat wil nog niet zeggen dat iedereen ‘zo maar’ die data ook wil delen. Terwijl eigen data vergelijken en verrijken met data ‘van anderen’ wel fors meer inzicht geeft.
3. Maatwerk via skills
Kandidaatgedreven recruitment, voor vaste functies, voor externe flex én voor interne flex, vraagt om persoonsgericht maatwerk. Dat kan juist ook met technologie, zo legde Wouter Waaijenberg (Cirlce8) uit. Het werken en praten over ‘skills’ (in plaats van CV’s) kan daar flink bij helpen.
4. Niet HR of Inkoop, maar de business centraal
Praat over het organiseren van ‘inhuur’ en je komt ook als snel uit bij het gesprek wie in de ‘lead’ moet zijn: HR of inkoop. Nu, zo zei Marc Leene – Director International Clients van de HeadFirst Group, zorg vooral dat de business in de lead is. Die is uiteindelijk diegene die met het ‘talent’ – vast of flex – aan de slag gaat.
5. TTA geen noodzaak maar wel een mooie droom
Is Total Talent Acquisition in de eeuwig durende krappe arbeidsmarkt (zie Bouman) nu een bittere noodzaak of een mooie droom? Het samengaan van recruitment van vast en inhuur van flex staat centraal op de Total Talent Summit, maar een noodzakelijk antwoord op die krapte is het volgens Inge Vuik van de Intelligence Group nu ook weer niet. Er zijn genoeg andere strategieën denkbaar. Een mooie droom was het volgens haar tafel in ieder geval wel…
6. Ieder heeft een stukje van het verhaal
Over dromen gesproken. Er zijn genoeg organisaties waar het qua TTA niet blijft bij dromen. Wat dan wel opvalt, zo werd duidelijk aan de tafel van Peter de Buck – van Connecting-Expertise – is dat ieder een puzzelstukje van dat TTA-verhaal kan vertellen. Maar nog bijna niemand heeft het hele verhaal in elkaar gelegd.